Beste Lean & Scrum opleider van Nederland

Lean2Succes
Ed Cramer - Lean2Succes

Geschreven door

Ed Cramer

Trainer & Consultant, Lean Black Belt

Pieter

Geschreven door

Pieter van Sligtenhorst

Trainer en consultant, Lean Black Belt

doorlooptijd verkorten

30-urige werkweek is NIET de oplossing

Op 14 december las ik een artikel op nos.nl waarin de CNV pleit voor een 30-urige werkweek. “Het CNV wil dat er een einde komt aan de werkweek van 36 tot 40 uur. Op termijn moet de norm een werkweek van 30 uur worden.” Klik hier voor het betreffende artikel.

De belangrijkste reden die genoemd wordt is om ziekteverzuim en burn-outs te voorkomen. Daarnaast moet het bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé. De laatstgenoemde reden kan ik begrijpen, de eerste absoluut niet.

Oorzaken ziekteverzuim

Als je het ziekteverzuim en burn-outs wilt voorkomen, dan zul je eerst naar de oorzaken moeten kijken. Wat zijn oorzaken van ziekteverzuim en burn-outs? In alle artikelen die ik hierover heb gelezen wordt stress en (te) hoge werkdruk als één van de oorzaken aangevoerd. Een andere veelgenoemde oorzaak is een gebrek aan werkplezier. In geen enkel artikel wordt genoemd dat het aantal gewerkte uren een oorzaak is of zou kunnen zijn. En als het aantal gewerkte uren geen oorzaak is van ziekteverzuim, dan is een verlaging van het aantal gewerkte uren dus ook geen oplossing. Sterker nog: ik denk dat een kortere werkweek ertoe zal leiden dat medewerkers hetzelfde werk in minder uren moeten gaan doen en dat zorgt logischerwijs voor een hogere werkdruk en meer stress en op termijn dus voor een hoger verzuim en meer burn-outs.

Wat is werkdruk?

Medewerkers ervaren een (te) hoge werkdruk als ze het werk niet op tijd af kunnen krijgen en als er dus werk blijft liggen. Dit veroorzaakt stress: stress krijg je niet van hard werken, stress krijg je van werk dat nog moet gebeuren.

Oorzaken (te) hoge werkdruk

Wat zou je dan wél kunnen doen om de werkdruk te verlagen, het werkplezier te verhogen en daarmee een hoog ziekteverzuim en burn-outs te voorkomen?

Als je de (te) hoge werkdruk wilt verlagen, dan zul je naar de oorzaken hiervan op zoek moeten. Wanneer je die oorzaken kent, kun je maatregelen bedenken om ze structureel weg te nemen.

Een (te) hoge werkdruk kan worden veroorzaakt door één of meer van de volgende factoren:

1. Te hoge tijdsdruk om doelstellingen te behalen
2. Te weinig kennis en/of ervaring om het werk goed te doen (bij jou en/of jouw collega’s)
3. Weinig autonomie voor medewerkers om zelf problemen op te lossen
4. Onduidelijke processen en procedures
5. Weinig waardering voor het werk

Mogelijke maatregelen, per oorzaak

1. Te hoge tijdsdruk om doelstellingen te behalen
* Het opsporen en elimineren van verspillingen: alle activiteiten die niet nodig zijn, maar die wel (moeten) worden uitgevoerd
* Duidelijke prioriteiten stellen: maak vooral duidelijk wat er níet gedaan hoeft te worden
* Betrek medewerkers bij het opstellen van planningen

2. Te weinig kennis en/of ervaring om het werk goed te doen (bij jou en/of jouw collega’s)
* Goed inwerken van (nieuwe) collega’s
* Zorg dat de kennis & vaardigheden van iedereen bekend zijn en zet acties uit om ze om het gewenste niveau te krijgen

3. Weinig autonomie voor medewerkers om zelf problemen op te lossen
* Train medewerkers en geef ze de middelen en verantwoordelijkheid om zelf hun eigen werk te verbeteren

4. Onduidelijke processen en procedures
* Breng met elkaar een proces in kaart en bespreek knelpunten en oplossing. Hierbij komen ook vaak de eerder genoemde verspillingen in beeld.

5. Weinig waardering voor het werk
* Geef complimenten
* Vier successen
* Zorg voor duidelijke doelstellingen, zodat je ook weet wanneer je het goed doet

Conclusie

Alle genoemde maatregelen hebben een positieve invloed op de werkdruk. Binnen Lean werken we aan deze onderwerpen. Met Lean streven wij naar “slimmer werken in plaats van harder werken”.

Een 30-urige werkweek helpt niet, Lean wél!

Als je concrete handvatten wilt over hoe je hiermee aan de slag kunt gaan, dan kunnen wij je daarbij helpen. Wij geven trainingen waarin we deze materie behandelen: de Lean Yellow Belt en Lean Green Belt training. Daarnaast bieden we ook ondersteuning op de werkvloer in de vorm van consultancy.

Wanneer je hier meer over wilt weten, dan kan ik je onze gratis Lean Kennismaking van harte aanbevelen. Een leerzame en leuke middag waarbij je, geheel vrijblijvend, kunt kennismaken met ons en met Lean. Voor meer info klik je hier. Je bent van harte welkom!

Als je vragen en/of opmerkingen hebt, dan hoor ik dat graag.
Ed Cramer, Lean Black Belt

Volg ons op LinkedIn en lees al onze updates en blogs over Lean.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call me back

Request a quote

Download brochure

Vraag hier een offerte aan voor een Incompany Training

Al onze trainingen kunnen ook incompany worden gegeven. Voor meer informatie over de mogelijkheden en om, geheel vrijblijvend, een offerte te ontvangen kun je hieronder je gegevens invullen.