Beste Lean & Scrum opleider van Nederland

Pieter van Sligtenhorst

Geschreven door

Pieter van Sligtenhorst

Trainer & Consultant, Lean Black Belt

Pieter

Geschreven door

Pieter van Sligtenhorst

Trainer en consultant, Lean Black Belt

De kick en de ellende van foplossingen

Het gebeurde allemaal in een melkfabriek. Ik had de eer een groep studenten van de Hogeschool te mogen begeleiden bij een project. Doel was om een kleine loopbrug te ontwerpen die gebruikt zou worden in de melkfabriek.

Dus wij naar die fabriek om eens te kijken waar die brug moest komen en hoe de studenten dat het best konden aanpakken. Het ging om een brug over allerlei kabels, stalen buizen en andere gevaarlijke materialen. Gemiddeld zo’n 8 keer per dag moest een medewerker over deze gevaarlijke hindernisbaan klauteren om bij een machine te komen, dat was levensgevaarlijk. Er moest een brug ontworpen en gemaakt worden, en snel een beetje!

Wij zijn eerst maar eens in gesprek gegaan met die medewerker en hebben hem gevraagd naar het hoe en wat. Wat bleek, hij moest zo’n 8 keer per dag de vulrobot resetten. Die robot pakte dozen vol melkpakken op vanaf de lopende band en stapelde ze op een pallet. Ongeveer 8 keer per dag stopte de robot en moest hij opnieuw worden gestart, en dat was een gevaarlijke en complexe klus doordat de robot slecht bereikbaar was.

De loopbrug is een heel mooi voorbeeld van een foplossing, oftewel symptoombestrijding. En helaas iets dat ik vaak meemaak in organisaties. Vol goede moed gaan we aan de slag met het oplossen van problemen zonder eerst goed na te denken over de grondoorzaken. En dat zorgt voor veel werk en kosten zonder dat de problemen echt worden verholpen. Zonde van de inspanning en het geld. Gelukkig kun je symptoombestrijding gemakkelijk voorkomen door even een stapje terug te doen, verdiepende vragen te stellen, te analyseren en dan pas in actie te komen.

Het probleem in de melkfabriek was dat de medewerker een gevaarlijke route moest afleggen. Niemand heeft hierop doorgevraagd. Er is direct een oplossing bedacht en klaar, door naar het volgende probleem. Toen we de medewerker vroegen waarom hij 8 keer per dag naar die machine moest antwoordde hij: ”Omdat hij gestopt is en ik hem opnieuw moet opstarten.”

Waarom stopt de machine 8x per dag was onze vervolgvraag. “Omdat er een doos gedraaid van de lopende band komt en de robot hem dan niet op kan pakken.” Waarom die doos draaide wist de beste man niet. Dat zijn we gaan uitzoeken. En wat bleek….In de laatste bocht van de lopende band stond de rails iets te breed afgesteld. Hierdoor kon er af en toe een doos draaien, daar was net genoeg ruimte voor.

Het probleem is opgelost door met een schroevendraaier de rails iets nauwer af te stellen. Hierdoor draaiden er geen dozen meer en sloeg de robot niet meer af. De medewerker hoefde daardoor niet meer naar de machine en het probleem was opgelost. De oplossing kostte 30 seconden i.p.v. duizenden euro’s aan een stalen maatwerk brug. Snel verdiend. Wel jammer voor de studenten, want die moesten op zoek naar een nieuw project.

Ga maar eens na waar dit in je eigen organisatie gebeurt. Hoe vaak bedenkt iemand niet meteen een oplossing zonder eerst goed door te vragen en te analyseren?

We hebben het te druk… oh, dan moeten er dus meer mensen bij, we plaatsen een vacature. Dat is ook zo’n veelvoorkomende foplossing. De vraag zou moeten zijn: Waarom heb je het zo druk? Vaak kun je heel veel werkzaamheden slimmer uitvoeren, waardoor je minder hard hoeft te werken en veel tijd overhoudt. Dan zijn extra handjes helemaal niet nodig.

Een foplossing geeft een kick, voldoening. Het voelt lekker praktisch, je lost immers supersnel een probleem op. Heerlijk op de korte termijn, maar op de lange termijn levert het niets dan ellende op.

Hoe vaak heb jij direct een foplossing paraat?

Pieter van Sligtenhorst
Lean Trainer & Consultant bij Lean2Succes

Volg ons op LinkedIn en lees al onze updates en blogs over Lean.

Call me back

Request a quote

Download brochure

Vraag hier een offerte aan voor een Incompany Training

Al onze trainingen kunnen ook incompany worden gegeven. Voor meer informatie over de mogelijkheden en om, geheel vrijblijvend, een offerte te ontvangen kun je hieronder je gegevens invullen.