Heldere visie, heldere rollen, goede sturing en duidelijke kaders geïmplementeerd. Knap gedaan! En hoe ga je dan verder? Er is veel geschreven over leiderschap. Als je terugkijkt zie je de ontwikkeling die gaande is, in hoe er tegen leiderschap wordt aangekeken en vooral ook hoe een leider zich idealiter gedraagt. In de (kinder)film ‘The Lorax’ hoorde ik laatst de zin ‘A tree falls the way it leans. Be careful which way you lean’. Ik denk dat dit waar is en dat de persoon die leiding geeft, zich hier echt bewust van moet zijn. Reflectie en zelfreflectie zijn, in mijn boekje, dan ook zeer belangrijk voor leiderschap. Een te dominante leider, zonder reflectie, die weinig ruimte geeft aan anderen, smoort elke creatieve oplossing in de kiem. ‘Lean leiderschap’ heeft voor mij de toekomst.
Wat is Lean?
Lean is een denk- en werkwijze, sommigen zeggen filosofie, waarbij je iedere dag, met iedereen in je organisatie, werkt aan verbetering. In kleine stapjes, om de klant (de cliënt, de eindgebruiker, de consument of de patiënt) een optimale toegevoegde waarde te bieden. Deze manier van denken en doen is overgenomen van Toyota. De ervaringen met deze methode, laten mooie resultaten zien. De betrokkenheid van medewerkers, hun zelflerend en zelfstartend vermogen neemt toe en je klant wordt blijer. En dat geeft jou als leider nog meer voldoening! In de sector zorg en welzijn, waarin wij ook werken, heeft men met Lean op sommige plaatsen al veel bereikt, op andere plaatsen is men nog in de verkennende fase. In de productie- en financiële sector zijn wij hier veelal verder mee. De aanpak en daarmee ook het resultaat, staat of valt met goed leiderschap.
Dienen en leren
Bij een leider denk je al gauw aan iemand die zaken goed doorziet en daadkrachtig is, wilskracht heeft en moed toont. Die weet waar hij/zij voor staat en dat goed kan uitdragen. Die zijn of haar team scherp en op koers houdt. Iemand met visie, die richting geeft en duidelijke kaders stelt. Kortom, iemand die krachtig aanstuurt. Lean leiders laten dit gedrag ook zien, maar hebben óók een andere kant in zich. Ze brengen graag tijd door op de werkvloer. Hun stijl is coachend in plaats van belerend. Ze zijn bescheiden en durven zich kwetsbaar op te stellen; ze geven toe dat ook hun experimenten niet altijd lukken en zij zelf ook nog veel moeten leren. Ze nemen wel degelijk actief en resultaatgericht de leiding. Alleen zij doen dit vanuit de gedachte om te dienen en constant aan te zetten tot ontwikkeling en verbetering. Hun mensen te trainen en coachen in continu verbeteren en zo een “lerende” organisatie te ontwikkelen.
Teamverband
Een Lean leider moet dus aan een behoorlijk eisenpakket voldoen en veel schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen in zichzelf verenigen. In de praktijk gaat dit niet over één persoon. Het betekent dat de managers op alle niveaus binnen een organisatie – als gelaagd team en als individu ‒ samen specifiek gedrag vertonen. In feite geven zij als groep elke dag enthousiast het goede voorbeeld.
Lean leiderschap: mix van elementen
Lean leiderschap is niet iets totaal nieuws, maar eerder een optelsom van bestaande visies. De ideeën over het concept ‘leiderschap‘ veranderen namelijk voortdurend. Er bestaan benaderingen met het accent op de persoon, op het gedrag en de stijl, en op de situatie van de leidinggevende en de organisatie. Ikzelf ben van mening dat een Lean leider van de toekomst de persoonseigenschappen en vaardigheden van leiders uit de hele geschiedenis nodig zal hebben. Uit alle benaderingen van leiderschap zal hij dus elementen in zich dragen. Eén ding is zeker: hij zal geen groot ego hebben. Meer weten? Ben jij benieuwd wat voor leider jij bent? Wil jij een volgende stap maken in jouw leiderschap? Op zoek naar hoe jij leiding kan geven aan de veranderingen binnen jouw team of organisatie? Voor Lean leiders bieden we 2 trainingen aan: in onze Lean Green Belt training krijg je alle Lean theorie en tools om de het goed in t e richten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!
Volg ons op LinkedIn en lees al onze updates en blogs over Lean.