Beste Lean & Scrum opleider van Nederland

Jasper Zaal

Geschreven door

Jasper Zaal

Scrum Master & Agile Coach

Geschreven door

Pieter van Sligtenhorst

Trainer en consultant, Lean Black Belt

start met agile

Starten met Agile werken: 3 belangrijke aandachtspunten!

De Agile en Scrum wereld is booming de laatste jaren. Wij zien echter dat Agile werken en Scrum vaak niet goed worden ingezet. Gezamenlijke visie, standaarden en de juiste rollen ontbreken regelmatig. Daarnaast zie we ook herhaaldelijk dat bedrijven niet eens een idee hebben waarom ze Agile willen werken, maar dit doen vanwege de hype.  Hieronder worden 3 stappen beschreven die jou als persoon of jouw organisatie kunnen helpen in de Agile implementatie.  

1. Ga na waarom je Agile wilt werken  

De eerste vraag die wij vanuit Lean2Succes aan onze klanten stellen is waarom men eigenlijk Agile wil gaan werken.   Onze trainingen kunnen natuurlijk helpen de toegevoegde waarde van Scrum en Agile duidelijk te krijgen, maar het volgen van een training zorgt niet automatisch voor een succesvolle implementatie, daar is meer voor nodig.    Voor een goede implementatie van Agile binnen een organisatie kan steun vanuit de bedrijfsvisie niet ontbreken. Helaas zien we regelmatig dat bedrijven Agile willen gaan werken zonder daadwerkelijk te weten waaraan dit bijdraagt.    Een vaak gebruikte uitspraak is dan ook: “we gaan Agile werken, dus we hoeven toch geen plan te hebben”.    Voor een succesvolle implementatie is het tegenovergestelde juist waar. Wanneer je waarde wilt halen uit het Agile werken, ga dan eerst na welke voordelen Agile werken voor jouw organisatie kan brengen en maak duidelijk waarom jullie deze manier van werken zo graag willen implementeren.   

2. Zorg voor een juist invulling van de rollen en structuur

  Wanneer je eenmaal duidelijk hebt gemaakt waarom je Agile wilt werken en welke methode (Scrum, Kanban, XP) je hierbij wilt toepassen, is het goed om een duidelijke rolverdeling in het team toe te gaan passen.    Een van de kernwaarden van Scrum is het creëren van focus. Door een duidelijke rolverdeling in je team te hebben, in het bijzonder een dedicated Scrum Master, Product Owner en verschillende developers houd je vanuit jouw rol focus op jouw werk.   Een dedicated Scrum Master is zeer belangrijk om het werkproces van het team optimaal in te kunnen delen en snel waarde te kunnen leveren aan de klant. Als Scrum Master zul je er alles aan moeten doen om obstakels bij het team weg te houden zodat men gefocust door kan werken. Ook ben je verantwoordelijk voor het opzetten van structuren rondom en tijdens de verschillende events zoals een sprint planning, sprint review, sprint retrospective en de daily standup. Door structuur en regelmaat te geven aan het team zal de efficiëntie worden verhoogd.   Een dedicated Product Owner heb je nodig om de wensen vanuit de klant op te halen en deze door te vertalen naar epics, features en user stories zodat de developers ongestoord kunnen werken aan het opleveren van waarde toevoegende producten  

3. Gaan doen  

Als je de randvoorwaarden hebt geschapen, dus wanneer je duidelijk hebt waarom Agile werken jouw organisatie gaat helpen en je de rollen hebt verdeeld, is het een kwestie van gaan doen. Pas hierbij de principes van continu verbeteren toe en breng focus aan in je team om efficiënter te worden en nog sneller producten op te kunnen leveren.   Wil je weten wat wij vanuit Lean2Succes kunnen beteken of wil je eens vrijblijvend sparren over de toegevoegde waarde van Agile neem dan contact op met jasperzaal@lean2succes.nl

Wil je weten welke trainingen wij aanbieden kijk dan eens op https://lean2succes.nl/trainingen/  

Jasper Zaal

Volg ons op LinkedIn en lees al onze updates en blogs over Lean.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call me back

Request a quote

Download brochure

Vraag hier een offerte aan voor een Incompany Training

Al onze trainingen kunnen ook incompany worden gegeven. Voor meer informatie over de mogelijkheden en om, geheel vrijblijvend, een offerte te ontvangen kun je hieronder je gegevens invullen.