Beste Lean & Scrum opleider van Nederland

Lean2Succes
Ed Slatman

Geschreven door

Ed Slatman

Trainer & Consultant, Lean Black Belt

Pieter

Geschreven door

Pieter van Sligtenhorst

Trainer en consultant, Lean Black Belt

werkgeluk door opruimen

Verbeteren vitaliteit en werkgeluk door opruimen

Het is een waterkoude maandagmiddag. Ik loop langs een fietspad in mijn wijk, als ik word aangehouden door een vriendelijke man, later blijkt een journalist van de krant. Hij heeft een rubriek ‘Onderweg’ en daarvoor interviewt hij mensen die hij, je raadt het al ‘onderweg’ tegenkomt. Ik merk dat ik mij beter voel als ik elke dag even een rondje buiten loop. Frisse lucht, licht, bomen en planten om mij heen, dat doet mij goed. Daar voel ik mij vitaler van. En dus ben ik dat gewoon gaan doen. Thuis, houd ik ervan als de boel is opgeruimd, dat geeft een visueel rustige omgeving en maakt dat ik mij prettiger voel. Tot nu toe niets geks, toch? Zou zo maar kunnen dat jij dit herkent! Wat ik helemaal prettig vind, is als ik spullen op een bepaalde plek opberg, die na een tijdje daar nog steeds liggen. Zodat ik niet misgrijp. Misgrijpen vind ik irritant en geeft soms zelf stress als ik het echt NU nodig heb. Word ik niet blij van. Spullen op een vaste plek opbergen, doe ik wel, maar blijkt niet elk lid van mijn gezin ook te doen. Maar ja, heb ik aan mijzelf te danken, want ik heb er geen afspraken over gemaakt. Dit zijn typisch van die dingen die je niet afspreekt, maar gewoon doet en dan achteraf op elkaar lopen zeiken dat we iets niet kunnen vinden…. In de bedrijven waar wij komen is dit een van de eerste verbeteringen die wij aanpakken. Ervoor zorgen dat er een opgeruimde werkomgeving ontstaat, dat je je spullen altijd terug kunt vinden EN in goede staat. Dat werkt zoveel prettiger! Je bent het zeer waarschijnlijk met mij eens als ik zeg dat dit zorgt voor minder irritatie, stress en dus meer werkgeluk. Natuurlijk is het fijn als je alles wat je nodig hebt om je werk te kunnen doen er gewoon is, dat geeft rust. Minder stress, meer rust zorgt voor lekkerder werken en dus vitalere mensen. Binnen Lean hanteren wij daarom de 5S methode een set van gedragingen die ervoor zorgt dat je altijd de goedwerkende spullen hebt die ervoor zorgen dat je, in alle rust, je werk kunt doen. De 1e S staat voor Scheiden, alles wat je niet gebruikt of nodig hebt, doe je weg. De 2e S staat voor Schikken, alles wat je wel gebruikt, daarvan zorg je dat het handig is opgeborgen op een voor iedereen logische plek. De 3e S staat voor Schoonmaken en zorgt ervoor dat je je gereedschap goed onderhoud en schoon en werkend houdt, zodat degene na jou het ook goed kan blijven gebruiken. De 4e S staat voor Standaardiseren. Dat betekent dat je deze manier van werken met elkaar afspreekt en vastlegt. De 5e en laatste S staat voor (in) Standhouden, de grootste uitdaging! Namelijk met elkaar, ervoor zorgen dat je de gemaakte afspraken nakomt en nog beter in je eigen gedrag in laat slijten. Zodat het een automatisme wordt (net als je tandenpoetsen, fietsen en autorijden). Herkennen jullie ook die stem van je moeder? ‘Ga niet met lege handen de trap op’ en ‘ruim je troep achter je kont op’. Dat is ook de stem die tegen mij zei ‘Als iets je niet zint, doe er dan wat aan!’. Dus tijdens de rondjes die ik buiten loop, ruim ik de troep op die ik tegenkom. Je ziet mij dus regelmatig lopen met een tas en een grijper om alles wat ik op mijn pad tegenkom op te ruimen. Dat zorgt dat ik en buiten kom en wat doe aan hetgeen mij irriteert en wat slecht is voor onze omgeving. De 1e S, Scheiden en weggooien wat je niet nodig hebt, dat heeft iedereen wel onder de knie, alleen doe het in de daarvoor bedoelde afvalbakken!! Moeten we alleen de andere S-en nog ff eigen maken. Wordt iedereen blijer van, ben ik van overtuigd! Als je vragen en/of opmerkingen hebt, dan hoor ik dat graag.

Ed Slatman, edslatman@lean2succes.nl, 06 – 51 84 16 82

Volg ons op LinkedIn en lees al onze updates en blogs over Lean.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call me back

Request a quote

Download brochure

Vraag hier een offerte aan voor een Incompany Training

Al onze trainingen kunnen ook incompany worden gegeven. Voor meer informatie over de mogelijkheden en om, geheel vrijblijvend, een offerte te ontvangen kun je hieronder je gegevens invullen.