Beste Lean & Scrum opleider van Nederland

Wat is Lean?

Lean is een filosofie waarbij het creëren van waarde voor de klant centraal staat en iedereen in de organisatie gericht is op continu verbeteren.

Het heeft als doel om maximale waarde te creëren voor de klant op de meest effectieve en efficiënte wijze. Binnen Lean doen we dit met name door het elimineren van Verspilling.

Door het toepassen van Lean zullen de doorlooptijd en het aantal fouten afnemen, terwijl de kwaliteit, klanttevredenheid én medewerkerstevredenheid toenemen. Betere resultaten dus, die vaak ook leiden tot lagere (relatieve) kosten.

Lean is meer dan de tools alleen. Het gebruik van een paar tools betekent niet automatisch dat je volgens de Lean principes werkt. Lean draait om continu verbeteren en dat kan alleen als het onderdeel wordt van de bedrijfscultuur.

Waar kan Lean worden toegepast?

De Lean methode is afkomstig van de Japanse autofabrikant Toyota, waar het in de jaren 50 is ontstaan. Inmiddels wordt Lean wereldwijd succesvol toegepast in allerlei verschillende sectoren zoals o.a.

– Financiële dienstverlening
– Overheid
– Hospitality
– IT
– Productie en techniek
– Onderwijs
– Zorg en Welzijn

HOE WERKT LEAN?

Lean bestaat uit 5 stappen, de zogenaamde Lean principes.

De eerste is het denken in Waarde: welke producten en/of diensten bieden waarde voor de klant, wat wil de klant van je organisatie afnemen?

De volgende is de Waardestroom: de totale keten van activiteiten die ervoor zorgt dat het product of de dienst tot stand komt. Hierin bekijken we ook welke stappen wel of geen waarde toevoegen.

Wanneer we de Waardestroom in beeld hebben, komt stap 3: het zorgen voor Flow, oftewel de doorstroming in de Waardestroom.

Daarna wordt het mogelijk om te zorgen dat we alleen nog produceren wat de klant wil hebben: Pull.
De klant trekt de producten als het ware uit de organisatie.

De vijfde stap is Perfectie, want na het uitvoeren van de eerste 4 stappen zal niet alleen blijken dat er heel veel verbeterd is, maar ook dat er weer nieuwe verbeteringen mogelijk zijn.

Het streven naar Perfectie leidt tot een Lean Cultuur van Continu Verbeteren.

Lees meer over Lean in onze kennisbank.

Lean vs Six Sigma

Lean en Six Sigma worden regelmatig samen genoemd en/of toegepast. Six Sigma werd in 1986 ontwikkeld bij Motorola. Het is een methode om variatie en fouten in processen te minimaliseren, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van statistiek. Het leidt tot een toename in kwaliteit, winst en medewerkerstevredenheid.

Sigma is een ander woord voor standaarddeviatie, een term uit de statistiek die staat voor de spreiding van de waarden rondom het gemiddelde. Six Sigma staat voor een kwaliteitsniveau waarbij maximaal 3,4 fouten per miljoen worden gemaakt.

Om dit te bereiken is het nodig om veel te meten en veel te analyseren. Voor het analyseren zijn er veel verschillende statistische tools beschikbaar. Hiermee kun je de oorzaken achterhalen van fouten die gemaakt worden. Je weet zo precies wat de beïnvloedingsfactoren zijn van de zaken die niet soepel lopen en kunt heel gericht verbeteringen aanbrengen.

Six Sigma wordt vooral succesvol toegepast binnen productieomgevingen. Daar is vaak voldoende betrouwbare data beschikbaar om te analyseren en er zijn veel repeterende processen. Six Sigma wordt uitgevoerd in projecten onder leiding van een Six Sigma Black Belt. Hij of zij beheerst alle statistische theorie en de tools om de juiste berekeningen uit te voeren en zo de grondoorzaken te achterhalen.

Six Sigma en Lean hebben veel overlap en ook duidelijke verschillen. Verschillen tussen Lean en Six Sigma:

  • Binnen Lean ligt de focus op het creëren van waarde, het creëren van flow, het verwijderen van verspilling en continu verbeteren.
  • Bij Six Sigma ligt de focus op het verhogen van kwaliteit door het verminderen van variantie.
  • Six Sigma maakt veel gebruik van statistiek.
  • Bij Six Sigma ben je altijd afhankelijk van een statistisch specialist: de Six Sigma Black Belt.
    Het is niet iets wat elke medewerker begrijpt en kan toepassen.
  • Six Sigma wordt projectmatig uitgevoerd.
  • Lean is een manier van denken en werken die elke medewerker iedere dag toepast.

Lean en Six Sigma kunnen elkaar prima aanvullen, ze zijn complementair aan elkaar.

Blijf op de hoogte en volg ons op LinkedIn. Wij delen regelmatig Lean kennis.

Welke training past bij jou?

Pieter helpt je bij je keuze

Ontdek samen met ons het optimale traject voor jouw behoeften. Of het nu gaat om Lean of om Agile, om trainingen of om consultancy, laten we samen de weg vinden die het beste bij jou past.

Bel me terug verzoek

Call me back

Request a quote

Download brochure

Vraag hier een offerte aan voor een Incompany Training

Al onze trainingen kunnen ook incompany worden gegeven. Voor meer informatie over de mogelijkheden en om, geheel vrijblijvend, een offerte te ontvangen kun je hieronder je gegevens invullen.