doorlooptijd verkorten

Verkort de doorlooptijden binnen je organisatie

De doorlooptijd verkorten binnen je organisatie is van groot belang. De Lean-methode kan hierin helpen.

Worden binnen jouw organisatie producten en/of diensten regelmatig niet op tijd geleverd? Lopen projecten uit en worden deadlines verschoven? Langere doorlooptijden kunnen zorgen voor meer fouten in het proces en kunnen leiden tot in efficiënt gebruik van budgetten. Wil jij de doorlooptijd verkorten voor betere resultaten?

Om de doorlooptijden van processen te verkorten passen wij de Lean filosofie toe. Deze filosofie is uitermate geschikt om in korte tijd processen significant te versnellen. Hierdoor verbeteren de resultaten binnen de organisatie.

Lean richt zich op het wegnemen van onnodige handelingen en wachttijden. Daarnaast zijn er eenvoudig te leren en toe te passen Lean technieken om meer doorstroming te creëren. Medewerkers kunnen hiermee zelfstandig de doorlooptijd verkorten, zonder grote investeringen.

Veel mensen zijn al helemaal gewend aan lange doorlooptijden. We vinden het normaal en weten niet beter. Toch kan het vaak een heel stuk sneller!

Doorlooptijden in productie
Als je een nieuw meubelstuk bestelt, wacht je zomaar 10 weken. Er is natuurlijk niet iemand 10 weken fulltime jouw meubel aan het maken. Het grootste deel van de tijd wordt er gewacht op goedkeuring, onderdelen, mensen, transport enz. Als je al die wachttijd weg zou kunnen halen (en dat kan voor een heel groot deel), kun je de doorlooptijd enorm verkorten.

Doorlooptijden bij overheid
Het aanvragen van een afvalpas duurde bij een gemeente 3 maanden. Dit is teruggebracht naar minder dan een maand door eenvoudige Lean-tools toe te passen. De volgende stap is het nog verder terug te brengen, want die ruimte zit er ook nog.
Denk ook eens aan het aanvragen van een paspoort of vergunning en de mogelijkheden die hier liggen om de doorlooptijd te verkorten.

Doorlooptijden op kantoor
Hoe snel worden de facturen bij jullie betaald? Er gaan vaak weken of maanden overheen voordat facturen worden betaald. Met allemaal ontevreden leveranciers en medewerkers en extra werk tot gevolg: Leveranciers gaan bellen, facturen raken kwijt etc. Het betalen van een factuur duurt waarschijnlijk niet langer dan een half uur. Toch gaan er weken overheen. Dit is totaal onnodig en de doorlooptijd kan hier relatief makkelijk worden teruggebracht naar misschien een dag.
Administratieve processen duren vaak weken. Denk ook aan het aanvragen van een offerte en het aannemen van een nieuwe medewerker. Allemaal processen die vaak in de helft van de tijd uitgevoerd kunnen worden zonder dat iemand harder hoeft te werken. Lean draait om Slimmer werken in plaats van harder.

Al bovenstaande voorbeelden zijn te realiseren door slimmer te werken met behulp van Lean, hier zijn vaak geen investeringen in IT of machines voor nodig.

Wil je meer weten over wat Lean precies is, of hoe de Lean-methode kan helpen? lees dan hier verder.

Wil je zelf ervaren hoe Lean werkt en een goed beeld krijgen van wat Lean voor jouw organisatie kan betekenen? Kom dan naar onze Gratis Lean Kennismakingstraining. Of neem vrijblijvend contact met ons op. Je bent van harte welkom.

Naast het verkorten van de doorlooptijd kunnen wij ondersteunen in:

– hogere klanttevredenheid
– hogere medewerkerstevredenheid
– minder fouten
– hogere kwaliteit