Iedereen lijkt wel Product Owner te worden

Zie jij om je heen ook steeds meer collega’s met de rol van Product Owner?

Product Owner

Agile en Scrum winnen terrein

Agile is de laatste jaren behoorlijk terrein aan het winnen. Dit zien we ook steeds vaker buiten de IT. Verschillende aanpakken die invulling geven aan deze Agile mindset winnen daarmee ook terrein. Scrum is daarin de meest populaire. Dit resulteert erin dat wij de functietitel Product Owner steeds vaker zien oppoppen en helaas ook geregeld met afwijkende verantwoordelijkheden ten opzichte van hoe deze bedoeld is vanuit de officiële Scrum gids.

Zo komen wij nog wel eens tegen dat enkel de functietitel verandert. Bijvoorbeeld een leidinggevende of een projectleider die de functietitel Product Owner krijgt. Terwijl hun verantwoordelijkheden grotendeels bij het oude blijven.

Hetzelfde zie je bij vacatures. Het barst van de Product Owner vacatures en helaas zie je ook hier dezelfde trend. Zo zag ik vandaag nog een vacature voorbij komen, waarin wordt aangegeven: “Als Product Owner geef je leiding aan je ontwikkelteam.” En later in dezelfde vacature “Je hebt de verantwoordelijkheid om het ontwikkelteam verder te ontwikkelen en in te richten”.

Bovenstaande voorbeelden creëren verwarring rondom de verantwoordelijkheden die horen bij de rol. Dat komt de samenwerking niet ten goede. En natuurlijk kan het ook een negatief beeld creëren van Agile en Scrum. De kans is namelijk zeer groot dat het team of organisatie niet wendbaarder en effectiever zal worden, omdat er eigenlijk niks verandert, op de functietitel na. Dit resulteert veelal in weerstand bij medewerkers die hier niet bekend mee zijn. Het levert namelijk niks op, of nog erger: de onduidelijkheid zorgt voor nog meer inefficiëntie en ineffectiviteit.

Maar wat doet een Product Owner dan wel?

De Scrum gids beschrijft de primaire verantwoordelijkheid van de Product Owner als volgt: “De Product Owner is verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het product”. Dit doe je door goed te weten wat de klanten willen. Onder andere:

Deze wensen, eisen, verbeteringen, etc. worden vastgelegd in een lijst: de Product Backlog. Als Product Owner ben je ervoor verantwoordelijk om deze lijst te prioriteren. De meest waardevolle wensen, eisen, verbeteringen staan boven aan en zullen dan ook in de eerstvolgende korte cyclus van meestal 2 weken opgepakt en afgerond worden. Zo zorg je ervoor dat het team werkt aan dat wat het meest waardevol is op dat moment.

Je bent geen leidinggevende, want in een Scrum team kennen we geen hiërarchie. Wel heb je het mandaat om prioriteiten te stellen en beslissingen te nemen rondom een product of dienst. Je bent ook beschikbaar voor het team en voor de klanten. En natuurlijk heb je veel kennis van het domein van het product of de dienst, een visie op het product of de dienst en weet je wat de klanten willen en nodig hebben.

Wil jij meer weten over de rol van Product Owner en hoe deze ervoor zorgt dat jouw team of organisatie echt wendbaarder en effectiever wordt, neem dan contact met ons op!

Ruud Keizer

Agile & Lean Trainer en Coach

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 3 = 12