Geregeld zie ik organisaties die worstelen met Agile en Scrum. Dit probleem komt ook vaak naar voren in onze Agile trainingen. De wens is om flexibeler om te kunnen gaan met veranderingen. En dus starten ze met een methode die hiervoor zou moeten zorgen; Scrum.
Een aantal enthousiastelingen gaat aan de slag om de methode te implementeren binnen 1 of meerdere teams. En ineens gaat het om de methode, terwijl het oorspronkelijke doel van wendbaarheid en flexibiliteit op de achtergrond raakt. Dit leidt tot frustratie en discussies wat de samenwerking niet bevordert, en zelden resulteert in de beoogde verbeteringen.
Maar het kan ook anders! Focus op Agile in plaats van Scrum
Agile is een gedachtegoed
Letterlijk vertaald betekent Agile lenig, flexibel en wendbaar. En het Agile-gedachtegoed zou ook precies dit mogelijk moeten maken voor organisaties en teams. Deze wendbaarheid en flexibiliteit is voor veel organisaties zeer relevant, kijkend naar snel veranderende klantbehoeftes en marktomstandigheden. Op die manier ben je effectief door wendbaar en flexibel te zijn.
Agile draait om:
- De klant centraal zetten
- De medewerkers centraal zetten
- Samenwerken
- Transparantie en visueel management
- Kort-cyclisch werken: plannen, bijsturen en (kwalitatieve) resultaten opleveren
- Continu verbeteren en -leren
- Zelfsturing
- Omarmen van onzekerheden
Dit gedachtegoed begrijpen en hier naar leven zal ervoor zorgen dat een team of organisatie sneller en beter kan inspelen op allerlei veranderingen. Scrum is de bekendste manier om hier invulling aan te geven.
Scrum is een methode
Scrum is een methode (ook wel framework genoemd) die teams in staat stelt invulling te geven aan het Agile gedachtegoed: wendbaar, flexibel en effectief.
Dit doet Scrum door:
- 3 rollen met duidelijke verantwoordelijkheden, oa. gericht op het bevorderen van een efficiënte en effectieve samenwerking binnen en buiten het team, en het opleveren van resultaten
- 5 gebeurtenissen (met daarin 4 overleggen), oa. voor kort-cyclisch werken, kort-cyclisch plannen en bijsturen en het continu verbeteren en leren.
- 3 objecten, oa. voor het creëren van transparantie. Deze transparantie is een aanjager van continu verbeteren en leren. Iets wat “geheim” blijft is uiteraard lastig te verbeteren of om van te leren.
Een methode als Scrum gaan gebruiken binnen je organisatie of team kan dus helpen om daadwerkelijk effectiever en wendbaarder te worden. Scrum reikt je immers een manier van werken aan die duidelijk is beschreven. Je hoeft dan niet helemaal zelf het wiel uit te vinden.
Hoe werkt dit dan in de praktijk?
Er zijn organisatie die implementeren Scrum en zijn hierin succesvol. Er zijn ook organisaties die implementeren Scrum, leggen teveel focus op de methode, en verliezen het Agile gedachtegoed uit het oog.
We willen een situatie als in de inleiding voorkomen. Wij zeggen dan ook wel:
Het Agile gedachtegoed gaat boven de Scrum methode
We vinden Scrum belangrijk, maar we vinden Agile belangrijker. Het gaat immers om effectiviteit en wendbaarheid. Als je het idee hebt dat jullie ook het Agile gedachtegoed uit het oog verliezen, dan kan het helpen om periodiek te reflecteren op onderstaande uitgangspunten:
- De klant centraal zetten
- De medewerkers centraal zetten
- Samenwerken
- Transparantie en visueel management
- Kort-cyclisch werken: plannen, bijsturen en (kwalitatieve) resultaten opleveren
- Continu verbeteren en -leren
- Zelfsturing
- Omarmen van onzekerheden en inspelen op veranderingen
Beantwoord per uitgangspunt wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan. En let op, dit gaat ook (misschien wel vooral) over gedrag. Maak tijdens deze evaluatie de verbeteringen concreet! Twee andere tips:
- Kijk veel meer op een maatwerk manier naar Agile methodes als Scrum. Je werkt immers met teams en geen team is hetzelfde. En voel je dus ook vrij om een “verbetering” door te voeren op deze methode. Het mooie is dat je, wanneer je kort-cyclisch werkt, hier snel op kan reflecteren en kan ervaren of dit ook daadwerkelijk een verbetering is geweest.
- Verdiep je in het Agile gedachtegoed en investeer meer in de Agile waarden en principes.
Willen jullie meer weten over Agile? Of specifieke methodes als hulpmiddel voor wendbaarheid en effectiviteit? Neem dan contact met mij op.