Moet je nou een Lean, een Six Sigma of een Lean Six Sigma training gaan volgen? Wat is nou eigenlijk het verschil en wat is voor jou de beste keuze?
Let op: Het maakt een enorm verschil welke training je gaat volgen! Gelukkig zijn de verschillen gemakkelijk uit te leggen en kun je daarna eenvoudig de juiste keuze maken.
Hieronder leggen we uit wat Six Sigma is, en wat Lean is. We zetten ook de verschillen even helder onder elkaar. Alles zodat jij straks de juiste keuze kunt maken.
Dit is Six Sigma
Six Sigma werd in 1986 ontwikkeld bij Motorola. Het is een methode om variatie en fouten in processen te minimaliseren, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van statistiek. Het leidt tot een toename in kwaliteit, winst en medewerkerstevredenheid.
Sigma is een ander woord voor standaarddeviatie, een term uit de statistiek die staat voor de spreiding van de waarden rondom het gemiddelde. Six Sigma staat voor een kwaliteitsniveau waarbij maximaal 3,4 fouten per miljoen worden gemaakt.
Om dit te bereiken is het nodig om veel te meten en veel te analyseren. Voor het analyseren zijn er veel verschillende statistische tools beschikbaar. Hiermee kun je de oorzaken achterhalen van fouten die gemaakt worden. Je weet zo precies wat de beïnvloedingsfactoren zijn van de zaken die niet soepel lopen en kunt heel gericht verbeteringen aanbrengen.
Six Sigma wordt vooral succesvol toegepast binnen productieomgevingen. Daar is vaak voldoende betrouwbare data beschikbaar om te analyseren en er zijn veel repeterende processen. Six Sigma wordt uitgevoerd in projecten onder leiding van een Six Sigma Black Belt. Hij of zij beheerst alle statistische theorie en de tools om de juiste berekeningen uit te voeren en zo de grondoorzaken te achterhalen.
Dit is Lean
Lean gaat over continu verbeteren. Lean is een organisatiecultuur waarbij iedereen elke dag nadenkt over wat er allemaal beter kan. Om ervoor te zorgen dat iedereen hier dagelijks mee bezig is, zijn er allerlei tools en technieken die je met je team of organisatie kunt gebruiken. Daarnaast zijn er allerlei handige oplossingen om de gevonden knelpunten weg te nemen.
Lean is iets van de medewerkers, het is laagdrempelig en iedereen kan het toepassen.
Door het toepassen van Lean zullen de doorlooptijd en het aantal fouten afnemen, terwijl de kwaliteit, klanttevredenheid én medewerkerstevredenheid toenemen. Ook zul je direct merken dat de werkdruk afneemt.
Betere resultaten dus, die vaak ook leiden tot lagere (relatieve) kosten.
De verschillen tussen Lean en Six Sigma
Six Sigma en Lean hebben veel overlap en ook duidelijke verschillen. Hieronder de verschillen tussen Lean en Six Sigma:
- Six Sigma maakt veel gebruik van statistiek, Lean gaat uit van de verbeterideeën van medewerkers.
- Six Sigma werkt vooral goed in een productieomgeving, Lean werkt overal waar mensen werken.
- Bij Six Sigma ben je altijd afhankelijk van een statistisch specialist: de Six Sigma Black Belt. Het is niet iets wat elke medewerker begrijpt en kan toepassen, dit kan ervoor zorgen dat er weerstand ontstaat tegen de verandering. Bij Lean bedenken medewerkers zelf de verbeteringen en is er daardoor veel minder weerstand.
- Six Sigma wordt projectmatig uitgevoerd, Lean is een manier van denken en werken die elke medewerker iedere dag toepast.
Dus welke training past bij jou?
Kijk goed naar de verschillen tussen de 2 methoden en bepaal op basis daarvan welke training het best bij jou past. Dus werk je in de productie, of op kantoor? Wil je continu verbeteren of een verbeterproject doen? Wil je data analyseren of met je team over verbeteren nadenken? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen.
Kijk hier voor meer informatie over onze Lean trainingen:
White Belt training
Yellow Belt training
Green Belt training
Black Belt training
Ik hoop dat dit je helpt om de juiste keuze te maken. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me altijd mailen, bellen of appen. Ik help je graag!